De legende van Urk!

Toerist in eigen land!

Wie is er wel eens op Urk geweest? Ik diverse keren en weet ook van de legende van Urk. Het lag even niet meer helemaal vers in mijn geheugen toen ik de laatste keer daar was maar levert wel weer een leuk verhaal op.

Nog niet zo lang geleden waren wij met mijn ouders een stukje varen. M’n vader en moeder hebben een zeilboot en ze hadden een nieuwe motor en die moest even een paar uur achter elkaar draaien. Urk is dan een mooi stukje om te varen en ook gewoon ontzettend leuk en mooi om te bezoeken en je kan er ook lekker een visje eten.

Daar aangekomen en het was prachtig weer lekker even aan wal de benen strekken en manlief en kids Urk laten zien. Aangekomen bij een muurtje dat uitkijkt over het ijselmeer zien we daar iets in het water. Als echte toerist in eigen land met elkaar praten en wijzen en kijken over wat je ziet.

Nou het lijkt wel een grote vis. Ja he het zou zo een doldijn kunnen zijn.alsof er dolfijnen in het ijselmeer zwemmen? Maar toch op.zijn minst een enorme snoek. Of nee een school snoeken. Of zal.het toch wat anders zijn. En dit allemaal hard op.

Ja zei ik , ik weet dat Urk een legende heeft maar ik weet niet meer precies wat. Het is geloof ik iets met een vrouw die op de uitkijk staat naar haar man die op zee is om te vissen. Dit nog steeds hardop. Tuurlijk druk daar met mensen.

Nou ja we gaan maar door want we kwamen er niet achter wat daar nou lag.

Weer terug op de boot na lekker een visje gegeten te hebben toch maar even kijken op internet wat nou ook alweer die legende was.

Je raad het al! We stonden erbij en wij en ik helemaal omdat ik bekend was met de legende als 2 suf konijnen raden wat voor grote vis dat zou kunnen zijn. Wat zullen de Urkers gelachen hebben toen ze ons gehoord hebben discussiëren over die vis.

Is dus geen vis maar is een steen die in het water ligt en met geen machine te verplaatsen is. Het zou betekenen dat de kindjes uit Urk uit de ommelebommelestien komen. Vader moet eerst roeien naar Schokland om de sleutel te halen daarna naar de steen roeien om zijn kind te halen. De vroedvrouw roeit mee. Zo worden volgens de legende al jaren de kinderen op Urk geboren.

Het is het zeker waard om te bezoeken.

Hoe mooi is Nederland en haar geschiedenis!

Story of my life mom and wife! Toerist in eigen land.

Door Storyofmylifemomandwife

Moeder van 2 jongens van 14 en 7 nu samenwonend met vriend en om de week met z’n vieren en de andere week met z’n drieën

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: